The Brick-yard Homepage Brickwerks
Forum Home Forum Home > T5 Section > T5 Chat
  New Posts New Posts RSS Feed - 2004 2.5 T5 No oil light on dash
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

2004 2.5 T5 No oil light on dash

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Message Reverse Sort Order
gregozedobe View Drop Down
Vanorak
Vanorak


Joined: 22 Dec 06
Location: Canberra, Oz
Status: Offline
Points: -998419
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote gregozedobe Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: 2004 2.5 T5 No oil light on dash
    Posted: 09 Feb 19 at 21:53
Thanks for the update.  Good to know your engine isn't about to self-destruct.

Please come back with another update after you've been running the oil pressure gauge and know for sure what is going on with your oil pressure.
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Feb 19 at 16:50
Well here I am again.Last time I hope! Changed the switch, ran a cable from the fuse box through a light. Was looking good on tick over light came on, light went off. Buttoned up the job and went for a road test. At about 15mph a great big STOP OIL PRESSURE came up in the centre of the dash. But I knew because of my light that oil pressure was OK. So I refitted the original switch road tested and all ok. By my reckoning if the oil pressure drops that light will come on. When I change the oil in the next couple of weeks I am going to fit an oil pressure gauge on a t piece so that should be that!!! Still non the wiser why the other oil light doesn't work but ar least it's kinda worked out OK. On the bright side I can change that switch in an hour. 😂 😂 😂 "
Thanks again for your time and I hope I didn't bore you too much Cheers Gordon
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 20:51
Cheers Gordon
Back to Top
T5 TDI View Drop Down
Vanorak
Vanorak
Avatar

Joined: 05 Nov 05
Status: Offline
Points: 3412
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote T5 TDI Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 20:17
You might be ok with a parallel thread if you add a copper washer as long as there is a flat surface for the washer to seal against.  Maybe someone else before you did the damage to the dash before you had the van or perhaps earthing the switch wire did it.  That was always the standard quick test years ago but it's possible that the ECU part of the dash didn't like it.

You might be better to buy an aftermarket oil pressure gauge and sensor.  It would be much more use in the real world.  Basic oil pressure switches only cause the light to come on when the oil pressure drops below 7psi (roughly) so by the time you see it under most conditions it's too late to save the crank bearings.  Sometimes you might be lucky if it just flicks on and off and you are sensible enough to investigate straight away.  Good luck anyway, and let us know how you get on. Smile             


Edited by T5 TDI - 30 Jan 19 at 20:18
2004 2.5 174
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 19:43
I didn't spot the tapered thread (pratt) so well spotted. I've changed it for a straight threaded one now . I've had another word with Cartronix and apparently the Ecu spiked for whatever reason and that's what took that particular part of it out. I am none the wiser to be honest, just an old school mechanic.At least my solution should sort it out. I will let you know. Thanks again for your time. If your ever around Southampton area please let me know and I will def buy you a pint.
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 17:24
Will do.
Back to Top
T5 TDI View Drop Down
Vanorak
Vanorak
Avatar

Joined: 05 Nov 05
Status: Offline
Points: 3412
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote T5 TDI Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 17:00
That one looks like it's going to be a standard normally closed switch.  Perhaps your original switch (unusually) works the other way and that's why your test didn't work.  Anyway, I can't see why it shouldn't work.  Make sure the threads are identical.  It's a tapered thread in aluminium so don't go mad tightening it, but you have already replaced the original of course so you know that. Smile
2004 2.5 174
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 14:53
I know I must be boring you too death, sorry. At the price I'm going to try this with a light.
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.co.uk%2Fulk%2Fitm%2F352212937938
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 14:22
So I wired up a light to the old sensor I removed. Positive to one side of the light the other side of the light to the sensor, using the sensor as an earth and the light doesn't come on. It looks like I will have to get a different sensor to make this work. 😒
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 13:14
Sorry for bombarding you with the same answer a few times. System said I hadn't sent it.....
I've checked that link and had a quick look at it on eBay. Unless I'm mistaken it will only show temp kit oil pressure. I'm thinking whatevers broken would probably stop it reading anyway.
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 13:00
Thanks.(predicted text!!)
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 12:59
Thames will have a look. Still think for the time it would take I might connect an independent light to the sensor.
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 12:56
Thanks for that will have a look. Still think for the time it would take I might connect an independent light to the sensor.
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 12:44
I'll have a look at that. Still thinking to conect a light to the sensor and see if that works. With your guide it's only a mornings work.

Back to Top
T5 TDI View Drop Down
Vanorak
Vanorak
Avatar

Joined: 05 Nov 05
Status: Offline
Points: 3412
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote T5 TDI Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 12:18
Not sure what they mean by 'code'.  The only code I know about is the immobilizer code (a 4 digit code on yours).  

That sensor isn't very sophisticated on the earlier vans.  When you look at what VCDS shows as coming from it, it just says 'Oil Pressure'  Range- 'OK' or 'Not OK'.  You could go for something that plugs into to the diagnostic socket plus a screen.  I have no experience of them but there is a current thread here- https://www.vwt4forum.co.uk/showthread.php?p=6450591#post6450591
2004 2.5 174
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Jan 19 at 11:52
So that was an interesting few days. The self test was done using a Snap-On code reader.(It was free) Everything in the dash worked except for the oil light. I then took the cluster to Cartronix for them to look at. Apparently the cluster has lost its code which makes it unrepairable!. They said the best thing to do was to get a second hand one and get it coded. Not going to do that. Too expensive just for an oil light. I'm thinking of, A-using the sensor and retrofitting an(old fashioned ) oil light on the dash. B-fitting an oil gauge. C-Ignoring it. D-Selling it as a last resort.(reluctant as it's only done 73000 miles) Any thoughts gratefully received and thanks for all your input just need to decide where I go from here. Cheers Gordon
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jan 19 at 17:40
Thanks for that, I will let him know.
Back to Top
T5 TDI View Drop Down
Vanorak
Vanorak
Avatar

Joined: 05 Nov 05
Status: Offline
Points: 3412
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote T5 TDI Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jan 19 at 16:29
Let us know how it goes. Thumbs Up   I'm sure your guy knows but he just needs to select 'Instruments' (17) then 'Output tests' (03) then 'Start'.  If you want to repeat the test you might have to switch the ign off and on again before it allow it.  

Don't forget to get your full scan, he can email it to you as a file.  You can't use the 'Auto Scan' function on vehicles without a full CAN system so he will have to manually select 'Transporter 7H 7J' from the pull down menu.  
2004 2.5 174
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jan 19 at 14:55
Without sticking my probes where they shouldn't be the wiring seems to be OK. No corrosion that I can see.Battery disconnected didn't want to risk a short and make matters worse. I have found someone who can make the dash self test with vcds (allegedly!) next week. I have also emailed a local company that repair dash clusters to see if they can help. (I was tempted for a second to stick voltage into the dash cluster, but thought against it) So we shall see what next week brings.
Back to Top
GordonC View Drop Down
Not Quite Newbie
Not Quite Newbie
Avatar

Joined: 19 Jan 19
Location: Southampton
Status: Offline
Points: 24
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote GordonC Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jan 19 at 21:55
Thank you for your help. I will give that a look and let you know how I get on.
Cheers Gordon
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

The WebThis site