The Brick-yard Homepage Brickwerks
Forum Home Forum Home > T3 Section > T3 Tech help
  New Posts New Posts RSS Feed - Snot fair
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Topic ClosedSnot fair

 Post Reply Post Reply
Author
Message
Tim Hamnett View Drop Down
Yardie
Yardie


Joined: 11 Nov 05
Location: sitting down
Status: Offline
Points: 853
Direct Link To This Post Topic: Snot fair
    Posted: 22 Jun 07 at 01:12
As mentioned in previous thread, I swapped exhausts to get rid of downward pointing tailpipe issues. Re-fitted old but good nick one that I had on the van before acquiring a like new genuine VAG one.
Realised when putting it on that it was a straight through zorst.
Result (good) loads more power, loads revvier, nice more enginey noise from the back.
Result ( baaad) Smoke. smoke when it starts(sometimes) Smoke when you push it when going up steep hills. Smoke standing at traffic lights. Just loads of f**king smoke!!!
Then it stops. Try really hard to make it smoke. Nothing!!
Oh yeah, and for the first time in 18 months of driving it, it stalls, dead stop, no apparent reason. It'll go for days without doing it, then bang, stop. Starts again immediately.
Its been suggested that the lack of back pressure is causing oil loss through the turbo. Sounds plausible, but why so unpredictably.
I want my new fast van, but without embarrassing  amounts of smoke.
Any Ideas??????
Back to Top
T3di View Drop Down
Vanorak
Vanorak
Avatar

Joined: 23 Aug 05
Location: Sheffield
Status: Offline
Points: 3099
Direct Link To This Post Posted: 22 Jun 07 at 07:51
Tim,how olds the diesel filter??....(re the stalling)
            
Back to Top
Tim Hamnett View Drop Down
Yardie
Yardie


Joined: 11 Nov 05
Location: sitting down
Status: Offline
Points: 853
Direct Link To This Post Posted: 22 Jun 07 at 10:28
Hi John, its about 6000 miles old. I think I put a new one on when I installed the filter housing properly(as opposed to dangling off cable ties). Only stalls occasionally at the mo, but a filter change  wouldn't hurt.  I'll put the other back-box back on if it continues. See if it sorts it.
I'd rather get a handle on why its doing it though.
Surely other TD owners run straight through systems without this problem.
I hate smoky disiesals, and it gives older vehicles a bad name.
There was a low mileage AAZ in the ad mag at the weekend, but I passed on it cus the 1.6 was was flying.

Hows the Shitestar Rocket project coming on? Not seen you round our way recently.

Back to Top
T3di View Drop Down
Vanorak
Vanorak
Avatar

Joined: 23 Aug 05
Location: Sheffield
Status: Offline
Points: 3099
Direct Link To This Post Posted: 22 Jun 07 at 14:06
Thats coz I been passing you in a Shitsubishi van,while the WHITESTAR is getting new legs.
Nearly there just saving pennies for a beefy clutch and new oil pump and we've a green light.

AAZ AAZ AAZ AAZ.............you'll have to beat Dellyboy to it though...

            
Back to Top
Tim Hamnett View Drop Down
Yardie
Yardie


Joined: 11 Nov 05
Location: sitting down
Status: Offline
Points: 853
Direct Link To This Post Posted: 23 Jun 07 at 13:58
Right, no ideas so far?

New symptom!
Feels like a sticky throttle. Revs are slow to die down.
Could indeed be a sticky cable, but it was replaced recently.
Smoke is white.

Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

The WebThis site