The Brick-yard Homepage Brickwerks
Forum Home Forum Home > LT, Crafter & Sprinter Section > LT, Crafter & Sprinter Tech
  New Posts New Posts RSS Feed - 2014 2.0TDi Crafter Auxiliary Water Pump / Limp Ho
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

2014 2.0TDi Crafter Auxiliary Water Pump / Limp Ho

 Post Reply Post Reply
Author
Message
RussG View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Jul 20
Location: Trefonen, Shrop
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote RussG Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: 2014 2.0TDi Crafter Auxiliary Water Pump / Limp Ho
    Posted: 07 Jul 20 at 15:16
I've got fault code P261A 00, read with VCDS, plus the coil light flashing and it's in limp home mode. Checked everything to the auxiliary pump and everything is ok.
On starting the engine you can feel the pump running. But it stops after around 3 - 4 seconds. The relay opens after maybe 3 to 4 seconds.
At this point I get the coil and eml flashing and Stop Start Error displayed.
It's in constant limp home mode.
I've monitored the voltage at the pump during the few seconds the pump runs. It's healthy at 13V+.
The auxiliary water pump was faulty (open circuit) I've replaced it with a new Bosch pump.
I also had an intermittent fault logged relating to the relay controlling the pump. "Intermittent open circuit". Since clearing this it hasn't returned.
This fault started just after it had it's MOT. I'm wondering if the full throttle smoke test has done something?
But I'm now baffled. No other codes are logged.
I'm a novice with VCDS but I've tried to check the obvious stuff like:
Ambient tempurate.
Atmospheric pressure
Volts
Intake tempurature etc.
When  I ran auto scan it picked some additional codes to do with
The instrument cluster
Key and
Emergency light activated which I hadn't found until I did the auto scan. But I don't think they're related to my limp home, stop start, auxilary water pump issue are they?
Also VCDS won't communicate with the ABS.
I'll post the scan results below.
It's been off the road for 3 weeks now and I've run out of ideas so any help would be great. 
Back to Top
RussG View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Jul 20
Location: Trefonen, Shrop
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote RussG Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Jul 20 at 15:19
+ Reply to Thread
Results 1 to 4 of 4
  1. Yesterday, 08:06 PM#1
    New User
    Join Date
    Jul 2020
    Location
    UK
    Posts
    3
    Post Thanks / Like 

    2014 2.0TDi Crafter Auxiliary Water Pump / Limp Home

    I've got fault code P261A 00, read with VCDS, plus the coil light flashing and it's in limp home mode. Checked everything to the auxiliary pump and everything is ok.
    On starting the engine you can feel the pump running. But it stops after around 3 - 4 seconds. The relay opens after maybe 3 to 4 seconds.
    At this point I get the coil and eml flashing and Stop Start Error displayed.
    It's in constant limp home mode.
    I've monitored the voltage at the pump during the few seconds the pump runs. It's healthy at 13V+.
    The auxiliary water pump was faulty (open circuit) I've replaced it with a new Bosch pump.
    I also had an intermittent fault logged relating to the relay controlling the pump. "Intermittent open circuit". Since clearing this it hasn't returned.
    This fault started just after it had it's MOT. I'm wondering if the full throttle smoke test has done something?
    But I'm now baffled. No other codes are logged.
    I'm a novice with VCDS but I've tried to check the obvious stuff like:
    Ambient tempurate.
    Atmospheric pressure
    Volts
    Intake tempurature etc.
    Please save me from taking it to the dealer!
    Edit / DeleteEdit Post   Quick reply to this messageReply   Reply With QuoteReply With Quote   Multi-Quote This Message     
  2. Yesterday, 10:56 PM#2
    Uwe 
    Uwe is offline
    Benevolent DictatorUwes Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Earth
    Posts
    28,375
    Post Thanks / Like 
    Blog Entries
    1
    Please post an Auto-Scan for context.

    -Uwe-
    Lock-down of sick people: Quarantine
    Lock-down of healthy people: Tyranny
    Quick reply to this messageReply   Reply With QuoteReply With Quote   Multi-Quote This Message     
  3. Post Thanks / Like - 0 Likes
  4. Today, 12:46 PM#3
    New User
    Join Date
    Jul 2020
    Location
    UK
    Posts
    3
    Post Thanks / Like 
    Code:
    Tuesday,07,July,2020,11:43:15:34525
    VCDS -- Windows Based VAG/VAS Emulator Running on Windows 7 x64
    VCDS Version: 20.4.1.0 (x64)
    Data version: 20200331 DS317.0
    www.Ross-Tech.com
    
    
    VIN: WV1ZZZ2EZF6023526   License Plate: 
    
    
    Chassis Type: 2E-N/A (2E - VW Crafter Panel Van (LT3 / 2006 > 2016))
    Scan: 01 91 92 93 94 95 96 97 98 99 9A 9B 9C 9D 9E 9F A0 A1 A2 A3
              B0 B1 B2 B3 B4 B5 B6 C1
     
    VIN: WV1ZZZ2EZF6023526   
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 01: Engine (J623-CKTB)       Labels:. 03L-906-012-CKT.clb
       Part No SW: 03L 906 012 J    HW: 03L 906 012 A
       Component: R4 2.0l TDI   H26 9977  
       Revision: 72H26---    Serial number: VWXDZ0N1047149
       Coding: 0119401020440D080000
       Shop #: WSC 131071 1023 2097151
       ASAM Dataset: EV_ECM20TDI01103L906012J 002016
       ROD: EV_ECM20TDI01103L906012BS_002.rod
       VCID: 2B52B95E4283EDDE8E-807E
    
    1 Fault Found:
    4875 - Coolant Pump 2 
              P261A 00 [175] - Open circuit
              MIL ON - Confirmed - Tested Since Memory Clear
                 Freeze Frame:
                        Fault Status: 00000001
                        Fault Priority: 2
                        Fault Frequency: 1
                        Mileage: 87454 km
                        Date: 2047.15.31
                        Time: 31:63:63
    
                        Engine speed: 0.00 /min
                        Normed load value: 0.0 %
                        Vehicle speed: 0 km/h
                        Coolant temperature: 21 °C
                        Intake air temperature: 18 °C
                        Ambient air pressure: 980 mbar
                        Voltage terminal 30: 12.460 V
                        Unlearning counter according OBD: 40
                        Coolant temperature at radiator outlet: actual value: 17.4 °C
                        exh.gas recirc.: shut-off conditions-Bits 0-7: 0
                        exh.gas recirc.: shut-off conditions-Bits 0-7: 0
                        exh.gas recirc.: shut-off conditions-Bits 0-7: 0
                        exh.gas recirc.: shut-off conditions-Bits 0-7: 5
                        EGR cooling function: status-Bits 0-7: 0
                        exh.gas recirc. (EGR) cooler pump: specified value: 0.00 %
                        EGR Vacuum Regulator Solen.val.: activation: 100.00 %
                        Exh.gas temp.sen 1: 29.4 °C
    
    Readiness: 1 1 0 0 1 
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 93: LT3 Immo        Labels: 2E0-905-865-93.clb
       Part No SW: 2E0 905 843 C    HW: 906 900 590 2
       Component: IMMO          1231  1322  
       Revision: 00231000    Serial number: VWXDZ0N1047149
       Shop #: WSC 00000 000 00000
       VCID: 275A456E966BC9BE6A-8072
    
    1 Fault Found:
    01176 - Key 
                008 - Implausible Signal - Intermittent
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 94: LT3 Airbag 
       Part No HW: 9069005701
       Shop #: WSC 00117 555 00000
       ASAM Dataset: 3 3332
       ROD: CRFT_AB_3_3331.rod (*)
       VCID: 55A63FA634878B2E08-8000
    
    No fault code found.
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 96: LT3 Instruments 
       Part No SW: 9069026601    HW: 9069014501
       Shop #: WSC 00000 000 00000
       ASAM Dataset: 32 1056
       ROD: CRFT_KOMBI_32_1056.rod
       VCID: 071A25EEBEABE9BE4A-8052
    
    1 Fault Found:
    9100 - Drivetrain CAN: No communication 
                Test Complete - Stored
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 99: LT3 Ign. Switch 
       Part No HW: 9069005902
       Shop #: WSC 00000 000 00000
       ASAM Dataset: 67 259
       ROD: CRFT_EZS_67_259.rod
       VCID: 55A63FA634878B2E08-8000
    
    No fault code found.
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 9A: LT3 Central Locks        Labels: 2E0-905-865-9A.clb
       Part No SW: 2E0 905 843 C    HW: 906 900 590 2
       Component: HF-FFB        1231  1322  
       Revision: 00231000    Serial number: 12345678901234
       Shop #: WSC 00000 000 00000
       VCID: 275A456E966BC9BE6A-8072
    
    1 Fault Found:
    00171 - Key 1 not learned 
                000 - - - Intermittent
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 9B: LT3 Driver Door 
       Part No HW: 9069000501
       Shop #: WSC 00000 000 00000
       ASAM Dataset: 33 263
       ROD: CRFT_FTUHR_33_263.rod
       VCID: 55A63FA634878B2E08-8000
    
    No fault code found.
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address B4: LT3 Central Elec. 
       Part No SW: 9069024301    HW: 9069014500
       Shop #: WSC 00000 000 00000
       ASAM Dataset: 33 852
       ROD: CRFT_EZE_33_851.rod (*)
       VCID: 020C34FA9589CC961D-8056
    
    2 Faults Found:
    90C1 - Emergency light activated; rotary light switch: implausible condition 
                Test Complete - Stored
    90C2 - Emergency light activated; for rotary light switch evaluation: voltage not correct 
                Test Complete - Stored
    
    -------------------------------------------------------------------------------
    Address B6: LT3 Steering Wheel 
       Part No SW: 9065402545    HW: 9065402545
       Shop #: WSC 00000 000 00000
       ASAM Dataset: 72 257
       ROD: CRFT_SML_72_257.rod (*)
       VCID: 081826D2B3B5E6C643-805C
    
    No fault code found.
    
    End-------------------------(Elapsed Time: 02:32)--
Back to Top
RussG View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Jul 20
Location: Trefonen, Shrop
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote RussG Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Jul 20 at 15:33
Well I've messed that up and I can't edit or delete the previous post for some reason?
Back to Top
tellytubby View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 29 Mar 16
Location: Glasgow
Status: Offline
Points: 147
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote tellytubby Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Jul 20 at 19:46
Pump runs so you have 12v and ground.  Ecu says open circuit so it suggests the wire between pump and ecu might be broken.  Diagram shows it as a blue wire with green tracer on pin 3 of the three pin plug on the pump.

Assumes the pump is a goid one of course- won't be the first time I've fitted new parts that were dud.

TT



Back to Top
RussG View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Jul 20
Location: Trefonen, Shrop
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote RussG Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Jul 20 at 20:26
Originally posted by tellytubby tellytubby wrote:

Pump runs so you have 12v and ground.  Ecu says open circuit so it suggests the wire between pump and ecu might be broken.  Diagram shows it as a blue wire with green tracer on pin 3 of the three pin plug on the pump.
E
Assumes the pump is a goid one of course- won't be the first time I've fitted new parts that were dud.

TT



Thanks for the reply.
I'm feeling pretty dumb right nowErmm Turns out Crafters have TWO auxiliary water pumps. I have found and replaced one at the rear of the engine which WAS definitely faulty. I'm guessing that one is for the heater circulation? A simple 2 wire pump.
I've now found (what I assume) is the for real egr cooler pump. A 3 wire pump. Located under the expansion tank at the front of the engine.
I'll test that one tomorrow and let you know how I get on.
Back to Top
tellytubby View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 29 Mar 16
Location: Glasgow
Status: Offline
Points: 147
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tellytubby Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Jul 20 at 21:24
Ahh...

Yup 2 wire pump is for heater and is controlled by heater switch.

3 wire pump for egr cooling - hence limp mode if it isn't working.

TT

Back to Top
RussG View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Jul 20
Location: Trefonen, Shrop
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote RussG Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Jul 20 at 10:35
This is really frying my head nowSleepy

I've replaced the egr cooler pump. The pump runs fine with the engine running and continues to run for a short time after the engine is turned off.

BUT. The code won't re set. The coil light flashes and the eml is on and its still in limp home mode.

The replacement pump is a First Line, so not cheap junk.

copy of the auto scan below.
Friday,10,July,2020,09:25:40:34525
VCDS -- Windows Based VAG/VAS Emulator Running on Windows 7 x64
VCDS Version: 20.4.1.0 (x64)
Data version: 20200331 DS317.0
www.Ross-Tech.com


VIN: WV1ZZZ2EZF6023526   License Plate:


Chassis Type: 2E-N/A (2E - VW Crafter Panel Van (LT3 / 2006 > 2016))
Scan: 01 91 92 93 94 95 96 97 98 99 9A 9B 9C 9D 9E 9F A0 A1 A2 A3
          B0 B1 B2 B3 B4 B5 B6 C1
 
VIN: WV1ZZZ2EZF6023526  
-------------------------------------------------------------------------------
Address 01: Engine (J623-CKTB)       Labels:. 03L-906-012-CKT.clb
   Part No SW: 03L 906 012 J    HW: 03L 906 012 A
   Component: R4 2.0l TDI   H26 9977 
   Revision: 72H26---    Serial number: VWXDZ0N1047149
   Coding: 0119401020440D080000
   Shop #: WSC 131071 1023 2097151
   ASAM Dataset: EV_ECM20TDI01103L906012J 002016
   ROD: EV_ECM20TDI01103L906012BS_002.rod
   VCID: 2B52B95E4283EDDE8E-807E

1 Fault Found:
4875 - Coolant Pump 2
          P261A 00 [167] - Open circuit
          MIL ON - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 00000001
                    Fault Priority: 2
                    Fault Frequency: 1
                    Mileage: 87454 km
                    Date: 2047.15.31
                    Time: 31:63:63

                    Engine speed: 0.00 /min
                    Normed load value: 0.0 %
                    Vehicle speed: 0 km/h
                    Coolant temperature: 25 °C
                    Intake air temperature: 14 °C
                    Ambient air pressure: 990 mbar
                    Voltage terminal 30: 12.300 V
                    Unlearning counter according OBD: 40
                    Coolant temperature at radiator outlet: actual value: 16.4 °C
                    exh.gas recirc.: shut-off conditions-Bits 0-7: 0
                    exh.gas recirc.: shut-off conditions-Bits 0-7: 0
                    exh.gas recirc.: shut-off conditions-Bits 0-7: 0
                    exh.gas recirc.: shut-off conditions-Bits 0-7: 5
                    EGR cooling function: status-Bits 0-7: 4
                    exh.gas recirc. (EGR) cooler pump: specified value: 0.00 %
                    EGR Vacuum Regulator Solen.val.: activation: 100.00 %
                    Exh.gas temp.sen 1: 56.8 °C

Readiness: 0 0 0 0 1

-------------------------------------------------------------------------------
Address 93: LT3 Immo        Labels: 2E0-905-865-93.clb
   Part No SW: 2E0 905 843 C    HW: 906 900 590 2
   Component: IMMO          1231  1322 
   Revision: 00231000    Serial number: VWXDZ0N1047149
   Shop #: WSC 00000 000 00000
   VCID: 275A456E966BC9BE6A-8072

1 Fault Found:
01176 - Key
            008 - Implausible Signal - Intermittent

-------------------------------------------------------------------------------
Address 94: LT3 Airbag
   Part No HW: 9069005701
   Shop #: WSC 00117 555 00000
   ASAM Dataset: 3 3332
   ROD: CRFT_AB_3_3331.rod (*)
   VCID: 55A63FA634878B2E08-8000

No fault code found.

-------------------------------------------------------------------------------
Address 96: LT3 Instruments
   Part No SW: 9069026601    HW: 9069014501
   Shop #: WSC 00000 000 00000
   ASAM Dataset: 32 1056
   ROD: CRFT_KOMBI_32_1056.rod
   VCID: 071A25EEBEABE9BE4A-8052

1 Fault Found:
9100 - Drivetrain CAN: No communication
            Test Complete - Stored

-------------------------------------------------------------------------------
Address 99: LT3 Ign. Switch
   Part No HW: 9069005902
   Shop #: WSC 00000 000 00000
   ASAM Dataset: 67 259
   ROD: CRFT_EZS_67_259.rod
   VCID: 55A63FA634878B2E08-8000

No fault code found.

-------------------------------------------------------------------------------
Address 9A: LT3 Central Locks        Labels: 2E0-905-865-9A.clb
   Part No SW: 2E0 905 843 C    HW: 906 900 590 2
   Component: HF-FFB        1231  1322 
   Revision: 00231000    Serial number: 12345678901234
   Shop #: WSC 00000 000 00000
   VCID: 275A456E966BC9BE6A-8072

1 Fault Found:
00171 - Key 1 not learned
            000 - - - Intermittent

-------------------------------------------------------------------------------
Address 9B: LT3 Driver Door
   Part No HW: 9069000501
   Shop #: WSC 00000 000 00000
   ASAM Dataset: 33 263
   ROD: CRFT_FTUHR_33_263.rod
   VCID: 55A63FA634878B2E08-8000

No fault code found.

-------------------------------------------------------------------------------
Address B4: LT3 Central Elec.
   Part No SW: 9069024301    HW: 9069014500
   Shop #: WSC 00000 000 00000
   ASAM Dataset: 33 852
   ROD: CRFT_EZE_33_851.rod (*)
   VCID: 020C34FA9589CC961D-8056

2 Faults Found:
90C1 - Emergency light activated; rotary light switch: implausible condition
            Test Complete - Stored
90C2 - Emergency light activated; for rotary light switch evaluation: voltage not correct
            Test Complete - Stored

-------------------------------------------------------------------------------
Address B6: LT3 Steering Wheel
   Part No SW: 9065402545    HW: 9065402545
   Shop #: WSC 00000 000 00000
   ASAM Dataset: 72 257
   ROD: CRFT_SML_72_257.rod (*)
   VCID: 081826D2B3B5E6C643-805C

No fault code found.

End-------------------------(Elapsed Time: 02:34)--------------------------


Back to Top
tellytubby View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 29 Mar 16
Location: Glasgow
Status: Offline
Points: 147
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote tellytubby Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Jul 20 at 20:47
I'd be checking the wiring from pump to ecu - as above.

The pump running means you have 12v and ground but there may not be a signal to the ecu.

TT 
Back to Top
RussG View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Jul 20
Location: Trefonen, Shrop
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote RussG Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Jul 20 at 23:37
I'm getting 3.5V at the connection, along with 12V and ground. So I think the ecu is connected to the pump?
But yes I'll try to trace the wiring back to the ecu.
VW want 108 quid to just do a diagnostic scan:-( which will probably tell me what I already know "open circuit to auxiliary water pump" 
Back to Top
RussG View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Jul 20
Location: Trefonen, Shrop
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote RussG Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Jul 20 at 15:22
Yeah, sorted at last😊 
I took a chance and bought another pump. A Pierbourg one, which is the original fitment. Code reset, stop start working, no limp home. 
Now to try and get my £105 back from the local motor factors for the junk First Line branded one.
Back to Top
tellytubby View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 29 Mar 16
Location: Glasgow
Status: Offline
Points: 147
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tellytubby Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Jul 20 at 17:28
You've been unlucky with the pump fior sure - I'd seen some warnings about cheap chinese ebay ones but I woukd have expected bettter from a decent size outfit.

Still I'm glad I usually fit original or good OEM. Pierburg should be spot on.

Glad it works now.

TT
Back to Top
RussG View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Jul 20
Location: Trefonen, Shrop
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote RussG Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Jul 20 at 17:54
I'd found a few threads which had exactly the same symtoms but no one had actually finished the thread with an outcome. But I had also found the odd one with aftermarket stuff not being recognised by the ecu. I broke my own rule (trying to get it sorted quickly) by not getting oem or dealer parts for this sort of stuff.
Lesson learntSmile
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

The WebThis site